Апелативният съд във Варна потвърди взетата от Окръжния съд в Търговище мярка за неотклонение спрямо Ешреф Ешрефов - домашен арест. Въззивното производство бе образувано след постъпили жалби от защитата. Тридесет и три годишният мъж не участва в съдебното заседание пред втората инстанция, съобщиха от Апелативния съд във Варна.

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на 2019 г. до настоящия момент е участвал в организирана престъпна група на територията на община Омуртаг с цел извършване на престъпления по служба. Той беше задържан през февруари.

Ешрефов е обвинен в извършване на длъжностни престъпления и участие в организирана престъпна група, ръководена от баща му Хасан Хасанов. Разследването е за това, че чрез служебното си положение Ешрефов е облагодетелствал бизнеса на баща си, който се занимава с дърводобив. Производството е започнало през миналата година, когато бе извършена проверка в сградата на общината. ДАНС влезе там при разследване за конфликт на интереси от страна на Ешреф Ешрефов.

Бащата на обвиняемия е задържан под стража, спрямо третия член не е взета мярка за процесуална принуда.

Адвокатите смятат, че нито една от законовите предпоставки за вземане на мярка за неотклонение не е налична. В събраните доказателства четиримата защитници не съзират обосновано предположение за съпричастност към вмененото деяние. За твърдения период от 5-годишно съществуване на групата, членовете ѝ не били извършили нито едно престъпление, нито един от тях не е бил привлечен към отговорност или осъден. Няма опасност Ешреф Ешрефов да се укрие, защото е трайно свързан с региона, заема висша длъжност в местната власт, семейно ангажиран е. Процесуалните представители потвърдиха, че няма риск и от извършване на престъпление, включително срещу правосъдието. Досъдебното производство, по думите им, е от половин година и за този период подзащитният им не е опитвал или упражнявал влияние върху свидетели. Изтъкнато бе и влошеното му здраве.

Представителят на Апелативната прокуратура има друг прочит на събраните материали - немалко гласни доказателства в необходимата степен обосновават предположението за съпричастност към деянието, се казва в разпространеното прессъобщение. Държавното обвинение подкрепя извода на Окръжния съд в Търговище, че има опасност Ешреф Е. да повлияе на свидетели, включително на такива, които тепърва ще бъдат установявани и разпитвани. Част от тях са в служебна йерархична зависимост от него, подчерта прокурорът.

Като разгледа становищата на страните и обемните материали по делото, Апелативният съд реши, че определението на първата инстанция, е правилно. Престъплението, за което Ешреф Ешрефов е привлечен, е тежко и за него законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода. Проверката и анализът на значителния обем доказателствени източници обосновават предположението за съпричастността му към престъпното деяние. Може да се направи извод за съществуване на трайно сдружение между тримата обвиняеми, създадено с цел длъжностни престъпления. Групата е била добре организирана, структурирана, действала е в конспиративност и в продължителен период, а целта е била да се генерират значителни финансови ресурси. Множество доказателства подкрепят обвинителната теза. Съдът припомни, че на този етап от производството няма изискване да са безспорни.

И този съдебен състав счита, че е реална опасността обвиняемият да извърши престъпление, като опита да попречи или осуети наказателното производство. Няма риск обаче той да се укрие. Правилно Окръжният съд е преценил, че предвид здравословното състояние на Ешреф Ешрефов, подходящ за него е домашният арест.  Ешрефов получи микроинсулт при ареста си.

Определението на Апелативен съд - Варна е окончателно.