Окръжният съд в Търговище не даде ход на делото по искане на Софийска градска прокуратура за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, тъй като той не може да бъде доведен до съдебна зала по здравословни причини.

Ешрефов е под охрана в Многопрофилната болница за активно лечение в Омуртаг. По време на ареста му на 19 февруари той изпита неразположение и бе приет в лечебното заведение с първоначална диагноза инфаркт. 

Ешрефов е с повдигнато обвинение за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване на престъпления по чл. 282 (престъпления по служба) и др. от НК, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години. Групата е създадена с користна цел, в нея участват длъжностни лица и е ръководена от бащата на обвиняемия.

Съдът днес прецени, че е недопустимо гледане на делото при отсъствието на задържаното лице. В откритото съдебно заседание назначи тройна съдебно-медицинска експертиза, която след запознаване с изследванията и след преглед на обективното здравословно състояние на Ешрефов да даде отговор какво е здравословното му състояние и позволява ли той да бъде транспортиран за явяване в Окръжния съд в Търговище, както и позволява ли му да участва пълноценно в процеса, както и да търпи мярка задържане под стража в следствен арест.

Съдия по делото е Пламен Драганов. На снимката: прокурор Николай Гугушев (л)

Снимка: БТА

Съдът насрочи следващото дело за 28 февруари 2024 г. от 10:30 ч.

По рано днес от пресслужбата на Окръжния съд в Търговище съобщиха, че председателят на Окръжния съд е отказал да даде разрешение за провеждане на съдебно заседание извън сградата на съда, както бе обявено вчера при гледането на мярката на баща му Хасан Хасанов. В мотивите към заповедта административният ръководител сочи, че случаят не е изключителен.

"Дори и да го доведат до съдебна зала, не знам дали осъзнава какво се случва, предвид здравословното му състояние", каза пред журналисти единият от адвокатите на Ешрефов - Калин Маричков, цитиран от БТА. Той добави, че ако му бъде освободена охраната и не го ограничават, ще се опита да се види с довереника си.

Адвокат Калин Маричков - защитник на Ешреф Ешрефов

Снимка: БТА