Окръжният съд в Търговище постанови домашен арест на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група.

Днес съдът разгледа делото срещу кмета и баща му, който също е обвиняем. БНТ припомня, че Ешрефов получи микроинсулт при ареста си, което възпрепятства провеждането на заседанията по-рано. Днес обаче кметът е бил доведен принудително, тъй като тройна съдебно-медицинска експертиза е установила, че здравословното състояние на обвиняемия вече не е пречка той да се яви пред съда.

Защитата на Ешрефов, както и самият той поискаха отвод на съдията, тъй като според тях съдията се срещнал с жител на гр. Омуртаг, пред когото споделил, че Ешрефов ще бъде задържан.

Исканията им не бяха уважени и заседанието продължи при закрити врати.

"Подкрепям адвокатите си, уважаеми г-н съдия, моля да си подадете отвод, вчера свободен активен гражданин от гр. Омуртаг е бил при вас и сте споделили, че ще ме задържите. И затова ще помоля да си дадете отвод и друг съдия да реши по същество. Г-н съдия, ще кажа името на човека - Йордан Борисов - Шонгура. Вчера между 12 и 15 часа е бил при вас и вие сте казали на него, че ще ме задържите и "да не плува в отровни води". Това сте споделили с него няколко пъти", каза Ешреф Ешрефов.

Кметът е обвинен в извършване на длъжностни престъпления и участие в престъпна група, ръководена от баща му Хасан Хасанов. Разследването е за това, че чрез служебното си положение той е облагодетелствал бизнеса на баща си, който се занимава с дърводобив. Производството е започнало през миналата година, когато бе извършена проверка в сградата на общината. ДАНС влезе там при разследване за конфликт на интереси от страна на Ешреф Ешрефов.

Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо Хасанов, взета от Окръжен съд Търговище.