Специализираният наказателен съд реши да освободи Николай Димитров, кмет на община Несебър и общинския съветник Петър Тодоров от ареста. Николай Димитров е с изменена мярка за неотклонение, гаранция в размер на 40 000 лв, а общинският съветник Петър Тодоров - с 20 000 лв. Това съобщи БНТ.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния наказателен съд в тридневен срок, а заседанието е насрочено за 19 декември.

От Специализираната прокуратура заявиха за "По света и у нас", че ще протестират днешното съдебно решение пред по-горната инстанция.

Ако изменението на мярката бъде потвърдено от апелативните спецсъдии, то тогава двамата ще излязат на свобода.

На 11 ноември тази година Николай Димитров положи клетва като кмет с белезници.

Той, Петър Тодоров и Георги Георгиев бяха задържани на 23 октомври, дни преди изборите и са с обвинение за купуване на гласове. Въпреки ареста Димитров спечели още на първи тур местните избори в Несебър. Той е сочен за ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. Пред съда обаче той заяви, че никога не се е срещал с главния свидетел по делото, подал сигнал до органите на реда, както и че никога не е уговарял и участвал в схема за купуване на гласове. Адвокатът му Ина Лулчева заяви, че обвиненията срещу него са абсурдни.