Фронт се надига срещу протестите и блокадите в страната. Такива има на няколко места - в София блокада на три ключови кръстовища - Орлов мост, Софийски университет и Министерски съвет. В Стара Загора е блокиран пътят за Хасково, а във Варна - трети ден е блокирано възловото кръстовище пред общината. За кратко бе блокиран и пътят за Капитан Андреево преди два дни, начело с адвоката от Отровното трио Николай Хаджигенов, а ОДМВР Хасково обяви на брифинг, че ще предаде случая на прокуратурата и ще санкционира участниците в протеста на магистрала "Марица".

Още от първия ден на блокадите се чуваха обвинения, че те затрудняват работния ритъм на града.

По закон гражданското неподчинение е законно право на всеки и в случая държавата не може да преследва блокадите, дори да са предизвикани инцидентно и без разрешение от местната власт.

Гражданите обаче могат да съдят протестиращите за това, че нарушават правото им на свободно предвижване.

Така, например, във Фейсбук се появи група "Не подкрепям протеста", за която от два дни се твърди, че инициира събиране на подписи край НДК срещу блокадите в столицата. В нея членуват едва 135 души. Не по-голяма е числеността и на участниците общо във всички блокади в страната. 

Днес след събирането на подписи в рамките на два дни пред НДК - действията срещу блокадите в София са факт. Жалбата в Столична община и прокуратурата обаче е подписана от 400 души. Вносител е столичанката Даниела Йорданова.

В Съдебната палата е внесена същата жалба от името на столичанина Веселин Георгиев, също организирана от групата "Не подкрепям протеста".

При жалби от граждани съдебната власт има право да преследва блокадите, тъй като жалба срещу тях може да бъде предадена от всеки гражданин, който смята правата си за нарушени.

В тази връзка в жалбата до Софийска прокуратура е посочено, че ако не се предприемат действия за премахване на блокадите на кръстовищата, ще бъдат заведени съдебни дела.

Същият казус занима и Административният съд в Стара Загора, където вече седмица е блокиран пътят за Хасково преди магистрала Тракия.

Днес съдът разпореди проверка кой и защо блокира пътя за Хасково и кой е издал заповед да се преустанови движението в отсечката. Делото е образувано по искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията - Варна. Проверката е приключила, предстои произнасянето на съда.

Подобен е казусът и за блокадата на пътя за Капитан Андреево на магистрала "Марица", на брифинг на ОДМВР вчера бе обявено, че протестът е предаден на прокуратурата, а участниците в него ще бъдат санкционирани. Тъй като блокадата бе поведена от адвоката Николай Хаджигенов, той е категоричен, че "участниците в мирен протест не могат да бъдат преследвани и наказвани, тъй като правото на протест е конституционно защитено и поглъща всевъзможни дребни нарушения".