Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета "Денков-Габриел", съобщиха от Министерския съвет, след като Висшият съдебен съвет гласува с 16 гласа "за" и четири "против" за предсрочното освобождаване от поста главен прокурор на Иван Гешев.

Решението на ВСС ще бъде изпратено на държавния глава Румен Радев, който трябва да издаде указ.

"Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така както е заложено и в управленската програма на правителството", допълват от правителството.

На 11 май по време на среща между Мария Габриел с парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание, кандидатът за премиер на коалицията обяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, е да внесе искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт. 

Оттук нататък на ход е президентът, каза пък пред журналисти след заседанието на ВСС министърът на правосъдието Атанас Славов. 

"Очевидно ръководството на прокуратурата отдавна използва своите функции доста политизирано. И видяхме след изявленията на господин Гешев от 15 май, той реално пристъпи към действия, парламентът е залят с искане за имунитети и производства, които са били висящи или дори прекратени години наред, сега са възобновени. Има свръхактивност на прокуратурата, това вероятно е защитна стратегия на господин Гешев и е по-скоро доказателство за политизация и за необходима реформа", коментира още Славов.