Чатовете и записът с мен, които главният прокурор Иван Гешев показа на пресконференцията, са манипулирани. Части от писмената комуникация липсват. Не всичко бе показано. То ще бъде показано на съответните органи. Това каза преди заседанието на Висшия съдебен съвет членът му Йордан Стоев.

Съдебните кадровици решават днес за допустимостта на предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. То бе внесено от шестима членове на Прокурорската колегия - Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов по повод сигнала, който Сарафов подаде. Поканени за изслушване са и заместници на Гешев.

Миналата седмица на брифинг обвинител №1 показа чатове със Стоев в мобилно приложение, както и пусна дълъг запис на разговор между двамата, в който бе замесено и името на Бойко Борисов.

По думите на Стоев, той, както и колегите му от ВСС Калина Чапкънова и Георги Кузманов, подписали предложението към съдебните кадровици за освобождаване на главния прокурор, са призовани за разпит във Върховната касационна прокуратура. Стоев посочи, че това е нарушение, защото ВКП е пряко подчинена на главния прокурор и актовете там не могат да се обжалват.

"Втората серия от копродукцията на главния прокурор, мога да кажа, че е пълна манипулация. Няма да дам сега конкретни данни. Доколкото знам, има проверка в Софийската градска прокуратура и чакам да получа призовка от ВКП. Извикани са още двама от членовете на ВСС - Георги Кузманов и Калина Чапкънова. Елементарен опит за сплашване, както и този запис, който беше предствен. Всичко беше направено, за да отклони вниманието от процедурата за освобождаване на главния прокурор", категоричен бе членът на ВСС.

Йордан Стоев отрече да е търсил Иван Гешев, като обясни, че главният прокурор го е поканил на гости.

"Записът не е правен от мен, как си представяте, че ще направя подобно нещо и след това ще го дам на една жена пред Съдебната палата, за да го даде на Гешев", каза още Стоев.

В отговор на въпрос дали заради разпространените чатове от Иван Гешев ще внесе ново искане за отстраняването на главния прокурор, магистратът каза, че ще прецени.

Междувременно правосъдният министър Крум Зарков коментира, че е крайно време да се разкрие истината въобще за всичко случващо се и държи това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове.

Снимка: БТА

По думите на Зарков казусите трябва да се решават в Съвета, а не на пресконференции, не със записи, не с чатовете и с недомлъвки. "Крайно време е да се открие какво се е случило и какви трябва да бъдат решенията. И аз като министър съм се ангажирал и ще настоявам тези въпроси да се решават там, където им е мястото", каза Зарков.

Той посочи, че очаква да чуе какво наистина се е случило, защото има разнопосочни твърдения - правени ли са такива записи, използвани ли са за принуда, за изнудване, кой ги е правил. Според Зарков ВСС е органът, който трябва да прецени достатъчни ли са тези основания за нови производства за вземане на финалните решения.