Подсъдимите за получаване на подкуп отстранената кметица на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров са обсъждали какво смятат да правят с парите. Такова предположение може да се направи от стенограмата на разговорите между тримата, записани с разрешение от съдия.

Преди две седмици СРС-та бяха разсекретени от Специализирания наказателен съд, а сайтът "Правен свят" започна да публикува части от тях. Днес беше изнесена нова порция от тях. Те разкриват подробности за случилото се в последното денонощие преди ареста. От тях изглежда, че Иванчева е искала да получи парите в понеделник - първият работен ден след срещата с бизнесмена Алекснадър Ваклин в кабинета й, проведена в петък вечер. На няколко пъти тя намеква, че ако не получи каквото трябва, преписките за проекти на строителния предприемач няма да се предвижат.

16 април (понеделник). Ваклин звъни на Дюлгеров, за да му потвърди, че парите са налични, но за да ги предаде очаква действия от страна на кметицата - да препрати документите му към Столична община.

Скрийншот: "Правен свят"

Дюлгеров прави многократни опити да се свърже с Иванчева и Петрова. Докато очаква връзка с тях, намира начин да се добере до информация за преписките на Ваклин, като се обажда на секретарката на Иванчева, която познава от времето, в което е бил кмет на "Младост".

Малко по-късно Иванчева звъни на Дюлгеров. От разговора им, който е предпазлив и лаконичен, става ясно, че тя умишлено не е повдигала темата за подкупа по време на срещата й с Ваклин, защото за това отговарял "Пепи" (Петко Дюлгеров).

Скрийншот: "Правен свят"

Около 20.30 часа Дюлгеров звъни на телефона на Петрова. Двамата говорят отново за преписките на Ваклин и начина, по който следва да бъдат изпратени от Община "Младост" до Столична община. Телефонният разговор се провежда в присъствието на Иванчева. Това се разбира, когато Дюлгеров и Петрова се уточняват за среща на другия ден. Тогава кметицата взима телефона на Петрова и дава да се разбере, че иска да получи парите още същата вечер.

Скрийншот: "Правен свят"

Дюлгеров се обажда на Ваклин и двамата се уточняват да се видят в 10.00 часа на 17 април в заведение на ул. "Раковска", за да може да бъдат предадени "документите". Твърди се, че така изнудващите са наричали парите за подкупа.

17 април (вторник). Александър Ваклин и Петко Дюлгеров се срещат в заведение на улиците "Раковски" и "Ген. Гурко", където парите по първата вноска от 70 000 евро от искания подкуп са предадени. Дюлгеров влиза в контакт с Иванчева и Петрова, но променят мястото на срещата си, за да не са близо до Столична община. Новото място е заведение, отново на ул. "Раковски", до градинката на бившия ресторант "Кристал". Там триото прекарва около един час, където разговарят:

Скрийншот: "Правен свят"

Скрийншот: "Правен свят"

Триото обсъжда дори как да намери доверени лица, които да управляват бизнес проектите им, за да не попаднат в конфликт на интереси.

Скрийншот: "Правен свят"

Скрийншот: "Правен свят"

От записите става ясно още, че тримата са без или с изключени телефони, т.е. службите са успели да приложат специалното разузнавателно средство чрез друг технически способ. По част от обсъжданите теми тримата говорят с кодови думи - "ливанците", "нещата" и др.