Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Предложението беше прието с 127 гласа "за" и 55 "въздържал се". Красимир Влахов беше предложен от ГЕРБ и подкрепен от "Обединени патриоти".

По време на изслушването му в парламентарната правна комисия той получи подкрепата и на ДПС, а депутатите от БСП гласуваха с "въздържал се".
Влахов благодари на народните представители, които са го издигнали, и определи този акт като"символичен за отношението между властите".

Новият член на Конституционния съд Красимир Влахов заяви в кулоарите на парламента, че приема предизвикателството и няма да разочарова при изпълнение на задълженията си.

"На всички ще ви кажа едно - съдия, избран за член на Конституционния съд, не може да направи друго изявление освен това, което се съдържа в клетвата при встъпването като член на този орган, а именно: да пази върховенството на конституцията, което съм обещал да правя и ще го правя", обясни Влахов пред медиите.

Той подчерта, че и при изслушването в комисията по правни въпроси, и след това е заявил, че това, което е в неговите воля и възможности, е да приеме предизвикателството и да се постарае да се представя достойно. "С което се надавам да съм се справил, добави той. - Другото е извън мен, няма да разочаровам с изпълнението на задължената си."

Влахов сподели още, че подкрепя въвеждането на индивидуална конституционна жалба, защото този механизъм ще позволи на гражданите да се обръщат директно към Конституционния съд и така няма да е нужно посредничеството на Висшия адвокатски съвет или на омбудсмана.

Ротация на четирима съдии от 12-членния Конституционен съд (КС) се извършва на всеки три години през ноември, когато изтича мандатът на съответната четворка. Тази година изтичат мандатите на Румен Ненков и Стефка Стоева от съдебната квота, проф. Цанка Цанкова - от парламентарната, и Кети Маркова, която довършва мандата на починалата Ванюша Ангушева от президентската квота.

БСП не успя да издигне своя кандидатура. Янаки Стоилов отказа предложението да бъде издигнат с аргумент, че изборът на Влахов е предначертан.

След това БСП обяви, че няма да издигне кандидат. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че изборът на Влахов е "още едно доказателство за прозрачността, по който се правят тези процедури".

"За пореден път искам да благодаря на всички колеги, които участваха в изслушването на Красимир Влахов. Благодаря и на онези парламентарни групи, които се срещнаха с него и чуха неговата концепция, зададоха му и въпроси. Предложението за Влахов беше направено от парламентарното мнозинство, но благодаря на колегите от "Воля" и ДПС, които проведоха срещи и изказаха своята позиция", каза Цветанов и призова президентът Румен Радев да бъде по-внимателен и да гледа процедурите на българския парламент, за да бъде всичко прозрачно.

"Защото днес се нуждаем от тази прозрачност", каза Цветанов и допълни, че отказът на други политически формации да се изказват показва, че кандидатурата на Красимир Влахов е заслужена.

Думата взе и депутатът от БСП Крум Зарков, който отговори на Цветанов, че "ГЕРБ говори за президентство и парламент, а не води дебат за Конституционния съд не защото не иска, а защото не може".

"Тук говорим за Конституцията и начинът, по който е гарантира нейното спазване. Чухме преди малко парламент, БСП, президентство... Чухме ли Конституционен съд, чухме ли нещо, свързано с темата, по която говорим? Вчера (четвъртък) мислех, че не искате да водите този дебат, а вече знам, че не можете да водите този дебат", каза Зарков. Той добави, че Влахов има безспорно професионалните качества за поста, който е номиниран.

"Съдия Влахов имаше право, както всички други съдии да развие в състезателна процедура своята кандидатура. Тази процедура се обезсмисли, когато предложението за тази кандидатура беше подписана от всички парламентарни групи от тази страна и беше в публично заявление подкрепена от ДПС. Когато една огромна част от НС подкрепи кандидатурата още преди изслушването, то изслушването няма голямо значение", обясни Зарков.

Съдия Влахов започва кариерата си през 1996 година като младши съдия, през октомври 1997 година става съдия в Софийския районен съд. Четири години по-късно е избран за заместник-председател на съда. През 2004 г. става съдия в Софийския градски съд, а по-късно същата година е командирован във ВКС. По предложение отново на Лазар Груев в края на 2008 година ВСС го избра за председател на Софийския районен съд, а четири години по-късно бе катапултиран директно за заместник-председател на върховния съд.

През миналата година председателят на ВКС Лозан Панов влезе в тежък конфликт с Красимир Влахов, искайки оставката му заради изтичане на мандата. Проблемът бе, че заместниците нямат мандати и Влахов отказа да напусне. Той каза, че е заместник-председател на ВКС по волята на своите колеги от Гражданската колегия, а не на председателя Панов.

Висшият съдебен съвет първоначално бламира Лозан Панов за смяната на Влахов и назначаването на нов заместник - Светла Димитрова. Наложи се Панов да свиква Общо събрание на ВКС, в което съдиите дадоха положителна оценка за работата на Красимир Влахов и одобриха кандидатурата на Светла Димитрова.

Едва тогава Влахов подаде оставка с думите, че не желае да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт". По-късно ВСС одобри промените по върховете на върховния съд.