Само загряваме с г-н Божков. Мисля, че съм ясен. Виждате какво правим през последните 3 години. Виждате хора, които все още се намират в арестните помещения и бяха изправени пред българския съд, с изключение на г-н Цветан Василев. Той е съден задочно. Това коментира пред БНТ главният прокурор Иван Гешев във връзка с действията на прокуратурата срещу бизнесмена Васил Божков и последните акции на прокуратурата.

Гешев е на работно посещение в Брюксел, където провежда срещи в Европейския парламент.

По думите му, държавното обвинение си е свършило работата и сега "топката е в българския съд". 

"Прокуратурата е направила неща, които не е правил никой през последните 30 години. Прокуратурата смята да продължи по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Независимо дали става дума за опасни хора и милиардери, дали става дума за висши държавни длъжности. Както вие, журналистите, отбелязахте, има действащ министър, който е задържан под стража. Или става въпрос за социално слаби граждани, които убиват и грабят в малките населени места", допълни Гешев. 

Главният прокурор съобщи, че предстои проверка на произхода на античните предмети, включени в колекцията на обвиняемия Васил Божков. Гешев потвърди, че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Той посочи, че не е проследил последното изявление на президента.

"Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер", посочи главният прокурор и подчерта, че прокуратурата не се занимава с политически въпроси. 

Иван Гешев отбеляза още, че е привърженик на разширението на правомощията на Европейската прокуратура, но уточни, че това е въпрос на политическо решение.