"Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия", това заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел, предаде БНР.

На въпрос дали ще арестува депутата от ДПС Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очаква САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната (междувременно стана ясно, че става дума за съдията, пуснал Николай Малинов при Путин - б.р.), той отговори:

"Ще разследвам всеки, за който има доказателства за извършено престъпление. Не се притесняваме и мисля, че го доказваме".

По повод писмото, което изпрати до Европейската комисия и Европарламента за това, че Белград вече повече от 5 години отказва да ни върне бившия собственик на КТБ, той заяви:

"За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент, и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения".

"Аз не съм дипломат и не съм политик", каза главният прокурор в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, макар че в писмото му пише "с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури".

"Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това", продължи Гешев.