Запитванията във връзка с оповестяването от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия Андон Миталов за участие в "сериозна корупция" трябва да бъдат отправени към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Това призова главният прокурор Иван Гешев в съобщение, разпространено от пресцентъра на държавното обвинение.

"По повод множество запитвания от медиите във връзка с публичното оповестяване от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия Андон Миталов за участие в "сериозна корупция", главният прокурор на Република България Иван Гешев призовава средствата за масова информация да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)", гласи съобщението.

На 4 ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдия Андон Миталов. Причината - той пуснал обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда. Почти веднага след това стана ясна истинската причина за пътуването. В Москва руският президент Владимир Путин награди лично с орден "Дружба" Николай Малинов.

В тв интервю във вторник американският посланик Херо Мустафа обяви, че САЩ забраняват на българин да влиза в страната заради корупция.

"Това е първото име, което ще обявим, но ще има и други. Ще обявим името до дни", каза Мустафа.

Името стана известно днес - съдия Андон Миталов. С наложена забрана да пътуват в САЩ са още съпругата на съдията Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.