Пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подадох оставка като прокурор на 19 юни, като изразих писмено желанието си да напусна съдебната система. Девет дни по-късно, по незнайни причини, няма произнасяне по същество относно заявлението ми за напускане. Това пише в официалния си профил във Фейсбук бившият главен прокурор Иван Гешев.

На 19 юни Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението на Иван Гешев, че не желае да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Малко преди това Гешев обяви, че е подал оставка като прокурор, припомня БТА.

Той посочва, че "липсата на адекватна реакция е белег за непрофесионално отношение и дори - за недостатъчна компетентност". 

"Затова още веднъж публично призовавам Прокурорската колегия да вземе решение и да уважи желанието ми за напускане", пише още бившият главен прокурор.

Бившият главен прокурор поставя въпросите - "Ако все още съм прокурор с пълни права - дали мога да арестувам някого, например някой от разследваните в момента политици?". Както и "кой и защо се страхува от излизането ми от системата на съдебната власт?".