Заместник-главният прокурор Иван Гешев допусна, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов има фиксация в длъжността главен прокурор. Коментарът му беше по повод писмо на Панов до Сотир Цацаров, с което се искаше цялостна справка за кариерата на Гешев, който е единствен кандидат за нов главен прокурор.

"Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват преди всичко въз основа на непосредствено запознаване със съдържанието на изготвените от него актове", пише Панов, като допълва, че е необходимо да се уточни точният брой на внесените от Иван Гешев в съда обвинителни актове и в периода 2012 г. - 2016 г., когато е бил в градската прокуратура, както развитието по тях..

 

"През годините мислех, че Панов има фиксация в Сотир Цацаров, вече си и мисля, че има фиксация в длъжността главен прокурор", бяха думите на зам.-главния прокурор, който заяви още, че не се е запознал с писмото на Панов.

Не се притеснявам от работата си, оценката на един прокурор я дава съдът, каза Гешев и припомни, че по внесени от него актове има осъдени над 230 човека

Имам приятели съдии, уважавам съда и никога не съм коментирал решения, нито съда изцяло. Но виждам, че това не е подход, възприет от отделни лица от съдебната власт, посочи Иван Гешев и допусна, че който и да е бил на неговата позиция като кандидат, то щяло да се случи същото - компромати в медиите, доноси до ЕК, участия във форуми в Европа, плюене.

Той обясни, че атаките идвали от един малък, в това число и политически кръг, който не харесва прокуратурата. Всеки извън този кръг получава тази реакция, обобщи Гешев.