Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) са поискали от президента на Румъния и от Сената разрешение за започване на наказателно преследване срещу три лица по дело, свързано с покупката на ваксини по време на пандемията, съобщава телевизия Диджи 24.

Съдебни източници, цитирани от телевизията, уточниха, че става дума за бившия премиер Флорин Къцу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Оана Михаила.

Според оценки на прокурорите щетите от купените напразно дози ваксина срещу COVID-19 от румънската държава превишават един милиард евро.

Цитираните от телевизията източници уточниха, че обвиненията срещу Влад Войкулеску и Оана Михаила са в злоупотреба със служебно положение, а срещу Флорин Къцу - в съучастие в злоупотреба със служебно положение.

Прокурорите твърдят, че в периода януари-май 2021 г. лица от правителството на Румъния са договорили чрез механизма на ЕС много по-голям брой ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", отколкото е било необходимо, като се има предвид, че подлежащите на ваксинация лица според обявените от румънската държава данни са били 10,7 милиона души, допълва БТА.

"По-конкретно, въпреки че договорените преди датата 1 януари 2021 г. дози ваксина (37 588 366) са били достатъчни за ваксинацията на над 23 милиона души, две от трите лица, спрямо които се иска започване на наказателно преследване, възползвайки се от помощта на третото лице, са договорили и наредили плащането на покупка на допълнително количество от 52 805 690 дози ваксина на обща стойност 1 005 498 687 евро, към които се добавя ДДС, сума, която представлява щета, нанесена на държавния бюджет", се посочва в съобщение на НДБК.

Румънската Национално-либерална партия (НЛП), която е част от управляващата коалиция със Социалдемократическата партия (СДП), ще гласува за снемане на имунитета на бившия премиер Флорин Къцу в момента, в който този въпрос бъде поставен за обсъждане в Сената, заявиха източници от либералната партия, цитирани от Аджерпрес. 

"Веднага след това НЛП ще приложи уставните разпоредби в зависимост от процесуалното развитие и състояние", добавиха цитираните източници.

Флорин Къцу, бивш лидер на Национално-либералната партия и бивш министър на финансите, беше премиер в периода 23 декември 2020 г. - 25 ноември 2021 г.