С мотив, че не са открити нарушения, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката срещу съдебния състав от Софийския апелативен съд, постановил предсрочното условно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов през 2007 г.

От Съвета съобщиха пред БТА, че това е станало още на 2 юни - малко след като Върховният касационен съд (ВКС) отказа да възобнови делото по искане на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Така проверката е прекратена, защото не са установени нито конфликт на интереси, нито поддаване на натиск. Не са установени и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

През септември съдийската колегия на ВСС изпрати на инспектората сигнал срещу съдебния състав, подаден от ВМРО. В него се изказваха съмнения за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите, както и че съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева са действали под натиск.

Тогава и членовете на кадровия орган се подписаха и под позиция, в която изразиха съпричастост към болката и страданията на близките на убития Андрей Монов. В нея те написаха, че споделят "усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта".