Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) се самосезира от публикации в медиите във връзка с изявленията от последната седмица на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, съобщиха от институцията. От ИВСС поясняват, че става дума за изказванията им, в които има твърдения за поведение, накърняващо независимостта на прокурора и поведение, накърняващо престижа на съдебната власт.

Случаят е разпределен на инспектор при спазване принципа на случайния подбор.

В понеделник Гешев и Сарафов последователно говориха пред медиите. В изказването си главният прокурор заяви, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, разказа за взрива срещу него, за отправени предложения в замяна на оттеглянето му от поста, както и за отправена заплаха да подаде оставката си. Той говори още за разследването, известно като "Барселонагейт", за отправеното предложение до ВСС за освобождаването му от длъжност, коментира още действия на политически партии и народни представители.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че е нужен катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата да заработи. Директорът на следствието посочи, че Иван Гешев сам е признал, че държи "на трупчета" делото "Барселонагейт", за да може да извива ръцете на политиците. Както и че с изявлението си главният прокурор е направил заявка за влизане в политиката.

БТА припомня хронологията на събитията:

На 1 май взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. След инцидента заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов заяви, че става въпрос за професионално подготвено покушение и само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му.

Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм.

На 2 май Борислав Сарафов съобщи, че в огледа на местопроизшествието в деня на инцидента е участвал израелски експерт по контратероризъм.

На 3 май заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров заяви, че по случая работят не само български експерти, а специалист по антитероризъм и взривове от Държавата Израел.

На 4 май Сарафов съобщи, че се водят разговори с "Европол" за подпомагане на разследването на инцидента.

На 5 май, по време на блиц контрол в Народното събрание, служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че по време на инцидента главният прокурор е пътувал сам и не е бил със семейството си.

Няколко часа по-късно Борислав Сарафов, в позиция до БТА, заяви, че в първоначалните си изказвания е бил подведен от главния прокурор. Сарафов допълни, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главния прокурор е пътувало с него.

На 7 май, в интервю за БНТ от Съединените щати, главният прокурор Иван Гешев заяви, че не го е страх, но "други хора трябва да ги е страх". Той потвърди, че когато се е случил взривът, не е пътувал със семейството си, а със служители на НСО. Гешев коментира, че заместникът му Борислав Сарафов, в цялата ситуация, вероятно не е съобразил изказването си, като добави, че не възприема за нещо лошо това "да се извиниш за грешката си".

На 8 май Сарафов изпрати позиция до БТА, в която заяви, че не иска да носи отговорност за "чужди грехове". Той отбелязва, че ако Гешев е имал желание да внесе пояснение, че е бил сам в колата си, е можел да го стори още същия ден. Във връзка с израелския експерт, директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев".

На 11 май номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел заяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ще е да внесе искане за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, заради уронване престижа на съдебната власт.

На 12 май във Висшия съдебен съвет от заместник-главния прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов е внесено искане за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС).

Същият ден шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха главният прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен заради тежко нарушение на служебните задължения.

На 15 май главният прокурор Иван Гешев направи изявление пред медиите, по време на което показа лист с оставката си и след това го скъса. Гешев добави, че пристигайки от САЩ е бил поканен да си подаде оставката, в противен случай "някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава". Той добави, че е време "да бъде изметен този политически боклук". Гешев каза още, че ще поиска от ВСС да бъде отстранен заместникът му Борислав Сарафов.

Няколко часа по-късно изявление направи Борислав Сарафов, в което заяви, че главният прокурор явно смята прокуратурата за собственост. Сарафов добави, че се страхува за живота си и поиска охрана от Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието, "за да не се окажа внезапно убит, както беше убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор". Сарафов каза още, че няма да подава оставка.

От своя страна заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров заяви пред медиите, че когато Прокурорската колегия на ВСС обсъждат мотивите за освобождаването му, е редно да го изслушат. По думите му мотивът за искането за отстраняването му е за негови медийни изяви.

На 16 май служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че е осигурена охрана на Борислав Сарафов.

Същият ден директорът НСлС подаде сигнал в Софийска градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев. Според сигнала Гешев е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт". По-късно Сарафов депозира и в деловодството на ВСС молба за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев.

Иван Гешев също предложи на ВСС да наложи дисциплинарно наказание на заместника му Борислав Сарафов.

На 18 май Пленумът на Висшия съдебен съвет прие да обсъди сигнала на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев с предложение да се образува дисциплинарно производство.

Самият Гешев коментира по време на дебатите, че ще докаже, че не е нарушил законите и Конституцията.

По-късно, преди да се включи в заседанието на комисията по правни въпроси, Иван Гешев заяви, че "всички ще видят всичко, което е необходимо."