И втората досегашна заместничка на вече бившия главен прокурор Иван Гешев - Красимира Филипова, е подала молба за напускане на поста.

"На обяд депозирах молба до прокурорската колегия на ВСС да бъда освободена от поста и преназначена като прокурор във ВКП", заяви зам.-главният прокурор Красимира Филипова пред "24 часа".

По-рано днес Филипова отказа да участва в процедурата за избор на изпълняващ длъжността главен прокурор.

ВСС избра Борислав Сарафов, а той заяви, че ще направи всичко възможно още днес да освободи заместниците на Гешев. Той мотивира и намерението си да ги смени с привързаност към бившия главен прокурор. 

"Тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, включително към тези практики, които всички ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не считам, че настоящите заместник-главни прокурори, без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е част от прокуратурата на Република България или поне не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си", коментира след избора му Сарафов.

"Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, те не могат и нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори", категоричен бе новият изпълняващ длъжността обвинител №1.

Още по време на заседанието си прокурорската колегия освободи Пламена Цветанова, която също беше заместник на Иван Гешев. Очаква се следващата седмица кадровиците да гласуват и молбата за напускане на Красимира Филипова. Тя е дългогодишен прокурор с прекъсване от 12 месеца през 2016 г., когато беше зам.-министър на правосъдието.