И следователите от Националната следствена служба застанаха твърдо в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това се посочва в тяхно становище по повод номинацията му, като се припомня, че Гешев е бил един от тях в продължение на десетилетие и познава проблемите.

"След обсъждане от следователите в Национална следствена служба на издигната от членовете на прокурорската колегия на ВСС кандидатура на господин Иван Гешев за главен прокурор на Република България, следователите от НСлС изразяваме професионалната си подкрепа за номинирания кандидат", посочват в позицията си от НСлС.

"Господин Гешев има 10 годишен стаж като следовател. Познава проблемите и отговорностите на професията, поради което очакваме в концепцията му да залегнат конкретни ангажименти за развитието и използването в максимална степен на капацитета на следствието и в частност на Национална следствена служба. Считаме, че същият отговаря на профила очертан при срещата на членовете на УС на Камарата на следователите с членовете на прокурорската колегия на ВСС". Следователите заявяват още, че до момента са работили добре с прокуратурата и са усещали професионална подкрепа.

"В този смисъл и предвид обстоятелството, че господин Гешев има дългогодишен следователски опит, се надяваме, че ако той бъде избран, този професионален диалог ще продължи и за в бъдеще", се посочва в становището им.

Междувременно прокурорите от страната продължават да изпращат декларации в подкрепа на Иван Гешев, срещу когото вчера бе организиран протест от "Правосъдие за всеки".

Поредните магистрати, които застанаха зад неговата кандидатура, са от Софийска окръжна прокуратура и от Окръжна прокуратура-Ямбол. От СОП посочват, че зам.-главният прокурор има дългогодишен опит в прокуратурата, което за тях е от съществено значение.

Прокурорите, следователите и съдебните служители от Окръжна прокуратура-Ямбол пък заявяват, че неговите качества са правилно оценени от прокурорската колегия във ВСС, която го номинира.

"Както и това, че той може да бъде гарант за независимостта на съдебната система и в частност на прокуратурата на Република България. В тази връзка считаме, че не трябва да се допускат опити за внушения и намеса - политически, икономически и други, в процедурата по избор, които биха нарушили нейната законосъобразност и биха представлявали недопустима намеса в независимата съдебна власт и демократичните ценности на правовата държава", завършва декларацията на прокурорите от Ямбол.

Преди тях своята подкрепа вече декларираха много представители на прокурорската гилдия - колегите им от Русе, Стара Загора, Варна Бургас, Разград, Пловдив, СРП, както и спецпрокуратурите.