Специализираната прокуратура подозира бизнесмена Миню Стайков и за злоупотреба с пари по програма "Млад фермер". Тя е информирала Службата за разследване на измами с евросредства ОЛАФ, след като е установила, че 9 млади хора - деца на негови служители, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по европейски програми. Това съобщи прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд, където днес се решава дали собственикът на "Винпром Карнобат", неговият шурей Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров, да излязат на свобода. Тримата са обвинени в участие в престъпна група за държане на акцизни стоки, пране на пари и данъчни престъпления.

Въпросните деца на служители на Стайков във фирмата "Сис Индъстрис" - всички на възраст около 28 години, са регистрирали през миналата година фирми с различен предмет на дейност и така са кандидатствали по програмата "Млад фермер". Прокурорът показа в залата доказателства за това - 9 обратни писма, в които те заявяват, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Стайков, съобщи БТА.

Според защитата на бизнесмена обаче обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокат Лъчезар Таков отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус хора. Стайков е бизнесмен, известен в цялата страна. Друг член обаче е шофьорът Манчо Колев. Има и член на групата общ работник - Цветан Колев. Четвъртият е пък Алекси Трифонов, за който изобщо не се знае с какъв социалният статус е.

"Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус?", попита защитникът и обърна внимание и че ремаркето, което е регистрирано на името на тъщата на Стайков и открито във фабриката за нелегални цигари по време на акцията срещу него, е било без гуми и спряно от движение, цитиран от "24 часа".

Разплитането на случая започва именно от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли. Днес стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се е помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат. Неговата адвокатка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателят на помещението - Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Иван Димитров е бил задържан за един ден и след това е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да повлиява на свидетели.

След пледоариите на адвокатите тримата обвиняеми поискаха по-лека мярка.

"Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно", каза в своя защита Миню Стайков.

Съдът ще обяви решението си в 19 часа.