В България ще се образува паралелно досъдебно производство за убийството на 28-годишния Тоско Бозаджийски в Солун, съобщи пред журналисти в Министерски съвет говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Днес премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха в Министерски съвет с бащата на убития на 5 януари млад мъж - Георги Бозаджийски.

Досъдебното производство и всички действия по разследването ще се водят от Софийска градска прокуратура, под специалния надзор на Върховна касационна прокуратура, допълни Милева.

Премиерът ми разпореди да задействам международноправни механизми между България и Гърция, да уведомя гръцкия правен министър и да поискам информация за хода на разследването досега, каза министър Данаил Кирилов.

Снимка: БТА

28-годишният Тоско и негови приятели посетили на 4 януари футболната среща между отборите на "Арис" и "ПАОК" в Солун. На следващия ден са нападнати от над двадесетина фена на "ПАОК", въоръжени с ножове, стоманени тръби и други хладни оръжия. След жесток побой върху българските граждани, Тоско е блъснат на улицата и е прегазен от кола. Младият мъж умира на място, а други двама българи са откарани в болница с множество рани.

Още около 20 души, които са били с маски на мястото на инцидента, се издирват за разпити, каза Константина Харизанова - адвокат на семейството в Гърция.

Досега по случая са задържани двама души и са им повдигнати по 11 обвинения. По две са за извършено тежко престъпление и по 9 за хулигански прояви. Задържана бе и водачката на автомобила.