Готови са новите правила за конвоиране на задържани и осъдени, съобщиха от Министерството на правосъдието, откъдето уточниха, че след като по тях се произнесат заинтересованите институции, те ще бъдат утвърдени от министър Цецка Цачева.

Проектът на правилата обаче не е представен за обществено обсъждане.

Любителско видео от постъпването в болница на разследваната за корупция отстранена кметица на община "Младост" Десислава Иванчева - с белезници на краката и ръцете, е причината за промените. Правозащитни организации, адвокати и граждани реагираха остро срещу, според тях, унизителното отношение към човек, чиято вина все още не доказана.

Работна група, начело с шефа на затворите Васил Миладинов, трябваше да подготви новите правила до миналия петък. Ден по-рано обаче той издаде временна заповед, по силата на която Десислава Иванчева напусна лечебното заведение неокована.

От Министерството на правосъдието не уточняват какви са предлаганите промени в режима, но самият Миладинов даде да се разбере, че ще се прилага индивидуален подход при конвоирането на всеки задържан, отбелязва БНР.

Становища се чакат от Върховна касационна прокуратура, Върховен касационен съд и Върховен административен съд и едва тогава правилата ще бъдат утвърдени. Очакваните становища ще забавят прилагането на новите правила, тъй като на върховните прокурори и съдии ще е необходимо време, за да се запознаят с предложенията, а в момента съдебната власт е във ваканция.

Междувременно оковаването на Иванчева и изобщо корупционното разследване срещу нея и заместничката ѝ Биляна Петрова станаха повод за тазвечерен протест пред МС с настояване те да бъдат освободени. Иска се и оставката на цялото правителство.