Отстранената от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева е била изведена от болницата без белезници на ръцете и пранги на краката, а снимката, която се тиражира в социалните мрежи, е стара, съобщи шефът на затворите главен комисар Васил Миладинов на извънреден брифинг.

"Сутринта, съблюдавайки всякакви човешки права, тя е изведена от болницата без белезници", увери той.

По-рано днес във Фейсбук страницата на Иванчева, която от април е в ареста по обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери, се появи съобщение, в което се казва:

"Деси Иванчева беше изведена от болницата и върната обратно в ареста преди обявения от лекарите час (14 ч. - б.р.) - веднага след последното ѝ изследване в 8:20 ч. (На 1 август кметицата влезе в "Майчин дом" в София за прегледи на тумор на хипофизата - б.р.)".

В страницата беше публикувана и снимка, на която се вижда Иванчева в болничния коридор, с оковани крака, както и при отвеждането й там преди дни, което предизвика силно възмущение и коментари, че се нарушават човешките й права и дори Конституцията.

Междувременно шефът на затворите обяви още днес, че до края на седмицата ще бъдат изготвени нови правила за конвоирането на арестанти. След това трябва да бъдат утвърдени от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Oтвеждането с оковани ръце и крака до болница се е наложило заради липсата на достатъчно добро лечебно заведение, в което се настаняват арестантите, коментира по-рано зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов пред БНР. Той уточни, че има само две болници в България, които са предназначени за затворници или арестанти - едната е в София, а другата в Ловеч.

"Аз не съм доволен от тези болнични заведения. Те не разполагат с кой знае колко техника и персонал. Когато се касае за по-специфично заболяване, сме принудени от закона да водим арестантите до граждански болници, защото лекарят им може да разпореди да се направи скенер. Ако разполагахме с нормални болници, нямаше да ги водим в обществени такива", каза още Проданов.