Специализираният наказателен съд реши да спре четенето на огромния обвинителния акт по делото КТБ и така, след многократно отлагане, той най-накрая ще може да започне по същество

От май месец миналата година прокуратурата разглеждаше обвинителния акт, който е от 11 000 страници, и не можеше да даде начало на процеса, тъй като до момента бяха прочетени едва около половината от тях. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, направени именно заради делото "КТБ", обаче вече не е необходимо обвинителният акт да бъде прочетен в съдебната зала.

Въпреки това, още преди дни един от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов, заяви, че щом процедурата по текста е започнала по старата редакция, трябва да я довършат по нея. И днес защитата настоя, че промяната в закона не може да действа със задна дата, а само за бъдещи дела. След повече от два часа споровете обаче, съдът все пак реши процесът ще продължи по новата процедура и обвинението само ще бъде представено в съкратен вариант.

"Четенето на обвинителния акт, което беше стара редакция в Наказателно-процесуалния кодекс, не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да станe фарс - да се четат хиляди страници, не може да се случи. И точно заради това българските граждани имат това чувство за несправедливост, че нещо не се случва", коментира по-рано пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев, който подчерта, че такова четене има само в Турция, а в Австрия например обвинителният акт бил само 2 страници.

"Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза, не се страхуваме от експертизите, от работата си. Ако това беше така, ако имаше някакви проблеми, защитата и подсъдимите щяха да искат спешно процесът да тръгне. Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица - нещо да се промени. "Удавник за сламка се хваща". Чакат нещо да се промени, защото по това дело нямат шанс на база на събраните доказателства Чакат някакво случайно събитие", допълни той, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали прокуратурата се притеснява, че Цветан Василев все още е извън страната, Гешев отговори:

"Защо да ни притеснява? Има задочна процедура. Надявам се до приключване на процеса на първа инстанция и в Сърбия да е приключила екстрадиционната процедурата". запитан защо тя се бави заместник-главният прокурор отговори: "Не знам какви са проблемите, но не са юридически."

Заместникът на Сотир Цацаров коментира и новината, че бизнесдамата Евгения Банева, която е в ареста, ще се кандидатира на евродепутат.

"Прокуратурата не смята да спира политическото развитие на никого. Банева може да се развива в каквато иска посока", добави Гешев.

За намерението на Банева отново да се яви на евроизборите (през 2014 г. тя беше кандидат и спечели 0, 276% от вота - б.р.), издигната от инициативен комитет, пръв съобщи съпругът й Николай Банев във своята Фейсбук страница. Той продължава да поддържа активност, въпреки, че няма право на мобилен телефон зад решетките.

Гешев допълни, че все още в килията на Банева не е открит мобилен телефон. Според разследващи апаратът е бил внесен в кутия със сок. Преди дни стана ясно, че както мъжът й, така и тя са имали GSM и са си разменяли съобщения.

Двамата са обвинени в пране на 1 млрд. лева и укриване на данъци.