България и Азербайджан засилват сътрудничеството между прокурорските институции за предотвратяване на организираната престъпност с трансграничен характер. Това пише в Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. Документът беше подписан днес в Баку от българския главен прокурор Иван Гешев и азербайджанския му колега Камран Алиев, съобщиха от прокуратурата.

Гешев е на посещение в Баку по покана на Алиев.

Двете институции ще работят в по-добър обмен на информация по отношение на правната рамка, съдебната практика и провеждането на изследователски дейности в сферата на наказателноправната материя.

След подписването на този документ ще развиваме още по-добре отношенията си. Надявам се скоро да се видим в България, каза Гешев по време на церемонията по подписване на Меморандума.

В България имате не само колеги, а и приятели, обърна се Гешев към Алиев.

В документа между двете държави е записано, че ще бъдат обменяни знания и опит.

Ако работим формално, това ще даде възможност на престъпниците да са пред нас, затова е нужно по-добро партньорство, посочи Гешев и уточни, че то е особено важно в борбата с трансграничната престъпност.

На свой ред, Камран Алиев приветства подписването на документа и посочи, че това е нов етап в отношенията между двете институции.

Така ще работим още по-интензивно срещу нарушаването на закона и в защита на интересите на гражданите, каза азербайджанският главен прокурор.

Според него в меморандума е изключително важен и човешкият фактор. Уверен съм, че доброто сътрудничество ще се задълбочи, каза Алиев.