Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитва да отмени изслушването на главния прокурор на България Иван Гешев в Европейския парламент. Основанието за това, според ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет взе вчера решение за освобождаването му. Това съобщи в официална позиция до медиите евродепутатът Елена Йончева.

По думите й, искането ще бъде обсъдено в близките минути. Гешев трябва да бъде изслушан на закрито заседание в мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Вчера от българската прокуратура съобщиха, че той ще представи постигнатия от прокуратурата напредък при разследване на случаи на корупцията по "високите етажи" на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група - т.нар. дела "Барселонагейт" и "Златните кюлчета".

"Както знаете, Конституцията на Република България, чл. 129 ал. 2 казва, че "Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение", пише още Йончева.

Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е все още главен прокурор на Република България.

Заседанието на Мониторинговата група бе насрочено за 10 ч. Десет минути след този час главният прокурор влезе в залата.