Депутатът от ДПС Димитър Аврамов е дал своето писмено съгласие да му бъде отнет имунитетът. Това съобщи председателят на парламента Никола Минчев в началото на пленарното заседание.

Преди ден стана ясно, че главният прокурор, по настояване на спецпрокуратурата, е поискал да бъде снета институционалната му защита, предоставена от Конституцията, във връзка с продължаващото разследване срещу него.

Аврамов е подсъдим в Специализирания наказателен съд по дело за търговия с влияние.

С определение от 01.12.2021 г., Специализираният наказателен съд спря наказателното производство срещу Димитър Аврамов на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК, поради придобиването на депутатски имунитет и обстоятелството, че продължаването на наказателното преследване срещу него е възможно само с разрешение на Народното събрание или негово писмено съгласие, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Съдебното дело се води за това, че Димитър Аврамов (и двама негови помагачи) в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността "Тировец" в землището на Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана и началника на РУП-МВР в Монтана.