"Задържане под стража" или "домашен арест" ще поиска спецпрокуратурата за Георги Попов, сочен за дясна ръка на обвинения в 18 престъпления и укриващ се Дубай Васил Божков. Това съобщи заместник-ръководителят на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по разследването срещу Божков Ангел Кънев. 

От своя страна Попов отбеляза, че се е върнал, за да изчисти името си, и помоли да бъде пуснат под парична гаранция.

Попов е обвинен задочно за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков.

Кънев обясни, че Попов се е върнал у нас в рамките на екстрадиционно производство по искане на българската прокуратура до компетентните власти в Обединените арабски емирства.

"Поради това прокуратурата е длъжна, охранявайки правата на обвиняемия, да изправи същия пред съд за определяне на мярката му за неотклонение. Доколкото по делото има доказателства за първоначалното му укриване от разследващите органи, ние внасяме искане в Специализирания наказателен съд за определяне на мярка "задържане под стража" или "домашен арест", каза Кънев.

Спецпрокурорът обясни, че държавното обвинение се е съобразило с факта, че Попов е оказал съдействие при разследването - дал е подробни показания. По думите му той още е дал документи и доказателства по делото за здравословното състояние на него и роднините му.

Според нас и мярка за неотклонение "парична гаранция", в подходящ размер, вероятно също би осигурила целите на мерките за неотклонение, но предвид задълженията на екстадиционното производство - ние сме длъжни да представим обвиняемия пред съд", добави прокурорът.

Прокурор Кънев обясни, че ходът на разследването е напреднал и наказателното производство е към своя край.

В съдебната зала Попов каза: "Завърнал съм се по свое желание, за да се грижа за близките си и за да изчистя името си. Исках да се завърна още от март миналата година, но COVID обстановката не позволи. Делата ни с г-н Божков бяха разделени. Моля да ми бъде наложена парична гаранция".

Попов обясни, че иска да се грижи за свои близки, но не поясни кои, тъй като това са лични данни и тази част остана закрита за медиите.

"Не познавам по-голямата част от хората в групата, с други от тях сме в конфликт на интереси и в противоречиви отношения. Бил съм личен помощник на Божков при бизнес пътувания в чужбина", каза още той.