Футболният съдия Борислав Колев остава за постоянно в ареста. Това реши Софийският апелативен съд. Колев е обвиняем за изпиране на над 53 милиона лева от парите за строежа на магистрала "Хемус". Борислав Колев не присъстваше на съдебното заседание. 

По време на първото заседание, той припадна в съдебната зала, докато съдията четеше определението, с което се решаваше дали да остане в ареста. В Центъра за психично здраве му бе поставена диагноза остра стресова реакция. Според обвинението, Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал хора за фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за "Хемус".От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил 53 060 861,00 лева, поясниха от прокуратурата.

Чрез брата на Борислав Колев, Иво бе предадена молба за среща с вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. Борислав Колев иска да разкаже пред тях за цялата схема.

Досега Борислав Колев беше под домашен арест. Брат му Иво отказа да съобщи подробности затова какво знае футболният съдия, но стана ясно, че са замесени високопоставени хора.

В 13 ч. министър Рашков ще присъства на церемонията "Полицай на годината" и се предполага,че ще отговори на молбата на Борислав Колев.

От държавното обвинение обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че е оказвал натиск над наблюдаващите делото прокурори да не протестират мярката на Колев и да смекчат обвинението му в замяна на негови показания, които да разкрият организаторите на схемата. Според прокуратурата Колев изобщо не е искал да дава обяснения, а шефът на ГДБОП упрекнал прокурорите, че провалят делото. Така прокуратурата започна разследване за оказан натиск над прокурори, докато в МВР беше образувана преписка за отказ от изпълняване на служебни задължения.

Във връзка с разследването вътрешният министър Бойко Рашков каза преди месец, че парите са минавали през банка, свързана с бившия премиер Бойко Борисов, а парите били изнасяни в сакове и чували.

Все още не е ясно на какво правно основание милионите от държавното дружество "Автомагистрали" са стигнали до фирмите, чиито пълномощници са ги теглели от банката и са ги предавали в чували на Колев. Не е огласявано и по чия заръка те са давали парите точно на Колев.

Миналата седмица адвокатът на Колев поиска прокуратурата да посочи кое е първичното престъпление, с което са набавени парите за чието изпиране е обвинен клиентът му. Според него петте фирми, от чиито сметки са изтеглени 53-те млн. лв. са имали наети работници, техника, строили са на обекти, извън "Хемус" и са основани още през 2008 г. и 2012 г.

Според прокуратурата обаче "Водно строителство - Благоевград" не е имало капацитет да изпълни договорите си с "Автомагистрали" и затова милионите са преведени на "Булстрой ИГ", откъдето парите са отишли по сметки на петте дружества, контролирани от Колев. Обвинението твърди, че един от пълномощниците за тегленето на сумите бил намерен от обвиняемия пред център по хемодиализа в Монтана. Самият Колев, докато миел колата си на автомивка, казал на един от свидетелите да търси роми за подставени лица, а за фирми искал в наименованието да има "билдинг" и "строй".