Присъди до осем години затвор бяха произнесени днес от френски съд по дело срещу банда, набирала българи за биячи, за да сложат ръка на разработен канал за разпространение на наркотици в Перпинян, Южна Франция, предаде Франс прес.

От 9 януари 19 обвиняеми бяха изправени по това дело пред съд в Марсилия, пише БТА.

В края на 2019 г., след освобождаването си от затвора, Хафид Шауш поема контрола върху пункт за продажба на наркотици в сърцето на Перпинян от бивши свои съдружници, генерирайки дневен оборот, оценен на между 30 000 и 50 000 евро.

Въпросните хора от клана Джидел/Тартая отвърнали на удара в началото на 2020 г. с помощта на български биячи, които вербували.

Според прокуратурата са били наети общо 30 биячи, които били настанени в хотели, снабдени с превозни средства и щедро възнаграждавани с до 3500 евро на месец.

В края на разследването обаче на подсъдимата скамейка бяха призовани само осем души.

Най-тежката присъда бе произнесена срещу 33-годишния Када Джидел, наричан Лъва. Той беше осъден на осем години затвор, глоба от 80 000 евро и различни забрани, включително да управлява фирми. Джидел се издирва, като срещу него има издадена заповед за арест.

Представен от обвинението като "дясната ръка" на братята Джидел, Рафаел Алонсо беше осъден на пет години затвор - с една година по-малко, отколкото бе поискала прокуратурата.

Съдът постанови с една година по-малко затвор, отколкото бе поискала прокуратурата, и за Параскев Кръстев - български земеделски работник в Югоизточна Франция, към когото бандата се обърнала да наеме подкрепления. Те бе осъден на четири години затвор и глоба от 10 000 евро.

Също така отсъстващ в съда, и срещу него има издадена заповед за арест.

Осмината подсъдими български биячи, четирима от които така и не се явиха на съдебното заседание, бяха осъдени на три или четири години затвор със забрана за пребиваване на френска територия за десет години.

Маскирани и въоръжени, те са участвали по-конкретно на 18 януари 2020 г. в нападение срещу бар в центъра на Перпинян с намерение да отвлекат човек от противниковата банда. Те също били използвани за демонстрации на сила в квартала.

Членовете на бандата от Перпинян, участващи в настаняването и управлението на българите на място, бяха осъдени на две години затвор, едната от които условно, с опция за ефективна присъда от четири години.

Абдела Тартая, полубрат на Када Джидел, получи шест месеца условна присъда. Той бе съден само по обвинения, че е живеел прекалено разточително спрямо средствата, които бил декларирал.

Тартая бил отвлечен на 14 ноември 2019 г. и залят с бензин от своите похитители, които поискали откуп от 200 000 евро, преди той да успее да избяга.