6 кредита в размер на 12 млн. евро получила от КТБ фирмата "Врачански кадастрален регистър" ЕООД, близка до Цветан Цветанов. Обвиненията, свързани с тези кредити, бяха прочетени по време на поредното заседание по делото за източването на 2,6 млрд. лв. от КТБ, което се води в спецсъда, съобщава "24 часа".

Парите били дадени от 22 декември 2012 до 27 юни 2013 г. Първият кредит бил 6,5 млн. евро. Останалите пет били получени само за няколко дни през юни 2013 г. На 26 юни са отпуснати 2,8 млн. евро, а на следващия ден 200 и 500 хил. евро.

Има и кредити за 1 и 2 млн. Фирмата е обявена в несъстоятелност от 2016 г.

За раздаването на кредитите подсъдими са бившите шефове на КТБ Александър Пантелеев, Георги Христов и началникът на отдел "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков. Те отпуснали парите, подтикнати от шефа си Цветан Василев.

По делото за източването на 2,6 млрд. лв. от КТБ подсъдими са Цветан Василев и още 17 души. Докато прокурорите четяха поредните страници от обвинителния акт, някои от адвокатите бяха забили поглед в книги.

Василев се укрива в Белград от лятото на 2014 г. и процесът срещу него се води задочно. България иска екстрадицията му, но делото буксува в съда в Белград. Тамошният апелативен съд на 2 пъти го връща на 1-а инстанция. То сега е в белградския спецсъд. В петък адвокатът на Василев Константин Симеонов щял да занесе в Сърбия протоколите от заседанията на нашия съд.