Министерството на правосъдието не е съгласно с прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която реши, че има неясноти в законодателството, регламентиращо разследването на главния прокурор. Това каза в кулоарите на парламента заместник правосъдният министър Емил Дечев.

Вчера прокурорската колегия не назначи за втори път съдия Даниела Талева за разследващ прокурор по първия сигнал срещу главен прокурор. Той е срещу Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, а сигналът срещу него постъпи, когато беше заместник главен прокурор. Според кадровиците има конфликт в закона за съдебната и власт и НПК.

Според Дечев законът е достатъчно ясен, че ад хок прокурорът е прокурор, който може да разследва и заместник на главния прокурор, и изпълняващия функциите главен прокурор, каза Дечев.

В момента и.ф. главен прокурор се ползва от всички правомощия на главния прокурор. Смисълът е да се отнася до тези, които заемат в момента длъжността. Затова, например, сигналите срещу Иван Гешев се изпращат в Софийската градска прокуратура, добави заместник-министърът.

Обяснявам си всичко с това, което се върши в последните шест години от този състав на ВСС. При много други обстоятелства този състав не намери основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор, а когато се промени политическата конюнктура, за нещо по-безобидно, решиха, че имат основание, каза Дечев.

Според него всичко сега е в ръцете на парламента, от който зависи кога ще са новите избори за членове на ВСС.

Дечев беше категоричен, че прокурорската колегия трябва да назначи избрания съдия за прокурор, защото има сигнал извършено престъпление. Надделява общественият интерес за произнасяне и обществото трябва бързо да получи отговор, смята той.

Заместник правосъдният министър смята, че отказът кадровиците на съдебната система да назначат Талева може да се отрази и на влизането на страната ни в Шенген, защото няколко държави обвързват членството ни с това дали ще имаме ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

Ако има саботаж от Прокурорската колегия, това ще е провал за цялата държава. Може да има и риск за пари по Плана за възстановяване, каза още заместник-министър Дечев.