В последните години се създаде практика, при която задържането се използва за принуждаване на обвиняeмите да правят самопризнания и да сключват споразумения с прокуратурата. Това каза пред bTV Емануил Йорданов, адвокат на Биляна Петрова - заместничка на отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева.

Прокуратурата ни изправя пред опасността държавата все повече да плаща обезщетения, коментира той.

Преди два дни спецсъдът ги пусна под "домашен арест", но вчера Апелативната специализирана прокуратура поиска те да останат зад решетките.

Възможно е Иванчева и Петрова да останат в ареста, призна Емануил Йорданов. 

Разследващите са заплашвали Биляна Петрова да каже, че Десислава Иванчева е искала и получила подкуп, заяви още Емануил Йорданов. Заплашвали са я, че когато отиде в затвора, ще ѝ се случат лоши неща, допълни защитникът.

По думите на адвоката състоянието им е много лошо и здравето им се разбива.

Случаят с бившия кмет на Галиче Ценко Чоков и снимката му в ресторант, докато е под домашен арест, се хиперболизира, смята още Емануил Йорданов.

"Той е отишъл някъде, на връщане влиза е ресторанта, пие една студена вода в прекия и преносния смисъл на думата и се прибира. Той не се е отклонил, не е извършил друго престъпление. Мисля, че дори и да има нарушение, той е съвсем формално", коментира Йорданов.