Скандалният бивш кмет на село Галиче Ценко Чоков, когото съдът върна в ареста заради отклоняване от домашния арест, пусна в столичното си жилище телевизионен екип само часове преди това да се случи. Пред bTV ексуправникът, който беше заснет в ресторант, докато има разрешение да посети зъболекар, заяви, че делото срещу него не е обективно и идва от високо ниво. Чоков подчерта, че е излизал навън само тогава, когато има разрешение от съда, и че не може да върви повече от 40 метра без патерици.

"Разхождам се навън тогава, когато имам разрешение от съдиите по делото. Иначе не бих си позволил. Асансьора даже не пускам без позволение", категоричен беше той.

"В месеца имам по 10-15 дни разрешение да ходя да си отстранявам здравословните проблеми, които имам. Не виждам нищо престъпно, че ги отстранявам, не виждам нищо лошо в това, че ми се подобрява състоянието. Нима хората под домашен арест, когато отидат на дело, по време на почивката не отиват някъде да обядват. Разрешено е да отидат на дело, а не да обядват, но всички обядват някъде, нали?", изтъкна бившият кмет.

Чоков разказа, че има апартамент в София от 10 години, но за първи път живее в него, защото животът му е в Галиче. Окачил си вътре суджуци, за да му напомнят за селото. В жилището има и спортни уреди, с които той подобрявал състоянието си

Снимка: bTV

Той добави, че всяка вечер патрули в района го проверяват, през деня пък идвал кварталният полицай. Предишния ден го проверили даже три пъти.

"Аз съм диабетик, пада ми захарта на 4-5 часа. Какво престъпно има, че съм се отбил за 10 минути да си взема храна. На връщане от зъболекаря ми падна захарта и казах на господина, който трябваше да ме закара: "Дай в най-близкото заведение да хапна нещо сладичко", разказа Чоков, който уточни, че са му донесли три торти, за да опита от всички.

В ресторанта той е бил с колега земеделец, чичо му и негова братовчедка. Чоков е категоричен, че не е употребявал никакъв алкохол, а чашите на масата от снимката са били пълни с вода. Това потвърдиха пред съда и полицаите, които са дошли в заведението.

Чоков отново каза, че "двама здрави мъже" на масата срещу него са го снимали, а сервитьорът му казал, че това е охраната на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

"Не съм видял г-н Гешев, не мога да кажа дали е бил там или не, но щом охраната му е там, те трябва да пазят някого", каза още той.

По думите му още същата вечер се появили и снимките в медиите.

"Тези господа, за да охраняват най-високопоставените персони в държавата, тяхна работа е да ги пазят, а не да се правят на папараци. Без съгласието на прокурора няма как да си позволят такова нещо, поне аз така смятам", добави екскметът.

По повод съмненията към заключенията на вещите лица за здравословното му състояние Чоков отбеляза, че всички вещи лица досега са констатирали едно и също.

"Мога да ходя 30-40 метра без патерици, но повече не мога - през другото време ми трябват помощни средства - или патерици, или количка", увери той.

"Процесът срещу мен не е обективен, идва от голямо ниво, от хора, които управляват държавата", заяви още Чоков, като изброи - "Борисов, Цацаров и Пеевски". Той посочи, че му оказват натиск и му нанасят непочтени удари под кръста.

"Който и да ме издига за кмет, аз винаги печеля", категоричен бе Чоков в отговор на въпрос защо се е съгласил да стане кмет от партия ГЕРБ.

"За тези 4 години не са дали 4 лв. за селото. Преди това се опитаха срещу мен да имат техен представител, той взе 16 гласа на изборите. Те без мен в Галиче не могат да спечелят", подчерта бившият кмет, осъден на първа инстанция на 4,5 години затвор за три престъпления - причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палежи.