Специализираната прокуратура поиска от Апелативния специализиран наказателен съд отмяна на определението, с което бе изменена в по-лека мярката за неотклонение "задържане под стража" на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени за подкуп, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Вчера спецсъдът пусна под домашен арест тримата подсъдими. Съдия Иво Хинов записа в мотивите си, че решението на съда се отлага с три дни. Адвокати обясниха, че в 40-те страници мотиви съдът е записал тримата да бъдат под домашен арест, но с гривни.

Според прокуратурата към настоящия момент по делото са налице всички изискуеми от закона предпоставки за продължаване на мерките за неотклонение "Задържане под стража" на Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Също така липсвала промяна в обстоятелствата, налагащи ревизия на мерките, в хода на съдебното следствие не било разколебано и обоснованото предположение, че именно те са извършили престъплението, за което са обвинени.

В същото време, според обвинението, продължавала да е налице реална опасност подсъдимите да извършат ново престъпление.

Продължителността на задържането на подсъдимите до момента е в рамките на разумния срок според изискванията на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, уточняват още от спецпрокуратурата