Служители на Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и ГД "Охрана" при Министерство на правосъдието екстрадираха от страната ни 35-годишен марокански гражданин, издирван за терористична дейност, съобщиха от МВР.

На 13 януари на Гранично полицейско управление-Свиленград, след незаконно преминаване на държавната граница с Турция, българските гранични служители задържаха чужд гражданин, представил се със самоличност на сирийски гражданин.

Той бе настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци - Любимец.

В рамките на извършената проверка е била установена и потвърдена самоличността на мъжа - марокански гражданин, както и че е обявен от съдебните власти на Мароко за международно издирване с цел арест и екстрадиция за терористична дейност, като член на организация ИДИЛ.

След извършено официално запитване и потвърждаване на информацията от мароканските власти, идентификация на лицето и постъпило по дипломатическите канали искане за неговата екстрадиция, с решение на Окръжен съд-Хасково е допусната незабавната екстрадиция на мароканския гражданин по официална молба от 14 февруари от Апелативния съд на Рабат.

Съгласно постигната договореност между българските и марокански власти, днес лицето е екстрадирано от България.