Бившият началник на полицията в Пловдив старши комисар Васил Костадинов твърди, че е уволнен от поста си, докато е бил в болнични. Днес пловдивският административен съд насрочи за 12-ти февруари заседанието, по което ответник е министърът на вътрешните работи, предаде БНТ.

Адвокатите на Костадинов поискаха сред доказателствата по делото да се включи и излязлото преди дни съдебно решение, което обяви за незаконно наложеното на комисаря дисциплинарно наказанание "Мъмрене" след акцията в местен клуб, при която клиентите бяха събличани и претърсвани за наркотици. Тогава наказания от министъра получиха директорът и зам.директорът на областната дирекция.

Според административните съдии обаче, двамата са спазили процедурите, а Костадинов дори не е имал възможност да се защити лично, каквото е задължителното изискване на закона. Според защитниците на бившия полицейски началник това е поредно доказателство за ненакърнената му професионална репутация.

В ответ юристите - представители на Министерство на вътрешните работи, днес входираха в съда експертно решение на ТЕЛК, с което се отменя болничния лист, издаден на Васил Костадинов.

Очаква се до следващото съдебно заседание да има становище на НЕЛК относно легитимността на болничните на бившия полицейски началник.

Васил Костадинов бе отстранен от поста си на 13-и октомври след разкритията по убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Тогава заедно с него с постовете си се разделиха и началникът на полицейското управление в Стамболийски Ангел Керпиев, и подчиненият му разследващ Дамян Капов.

"Заповедта, която е издадена за дисциплинарното ми уволнение, е за вменена ми злоупотреба със средства. Става въпрос за изплащане на 14 лева на началника на полицията в Стамболийски Ангел Керпиев и то месец преди престъплението", заяви тогава пред медии Васил Костадинов.

В последните дни на декември на първа инстанция административният съд обяви за незаконно и уволнението на полицейския началник на Стамболийски.