Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов от днес директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Васил Костадинов е отстранен от поста, съобщиха от полицията в града под тепетата. 

Костадинов не е уволнен от системата на МВР, а ще заеме друга длъжност към Звеното за подпомагане на министъра на вътрешните работи.

Вчера министър Калин Стоянов поиска оставката на шефа на пловдивската полиция заради напрежението в село Цалапица след убийството на 24-годишния Димитър Малинов и протестите на хората там.

Днес, след среща с протестиращите, Васил Костадинов обясни, че законът не предвижда той да си подаде оставката. "Аз съм назначен по закон, в който "оставка" не съществува като понятие. Има други форми", каза Костадинов и добави, че лично той и екип криминалисти са разкрили убийството на младия мъж в Цалапица.

Началникът на Районното управление на полицията в Стамболийски Ангел Керпиев също обяви, че не смята да напуска поста си. На среща с бащата на Димитър Малинов Керпиев признал, че има пропуски в разследването, но не смятал за нужно да се оттегли. 

Днес в районното управление започна проверка на инспектората на МВР.

По заповед на министъра проверка тече и областната дирекция в Пловдив. Тя трябва да изясни в детайли предприетите от служителите действия по разследването на убийството на 24-годишния Димитър.