Италианската министър-председателка Джорджия Мелони ще свидетелства в съда на 2 юли по делото, което заведе срещу двама мъже, обвинени в създаване и публикуване онлайн на фалшиви порнографски изображения, използващи нейното лице, съобщи италианската информационна агенция АНСА.

Мелони, която е пострадала страна по делото, което ще се гледа в Сасари, на остров Сардиния, претендира за 100 000 евро обезщетение. Тя ще дари присъдената й сума на фонд на министерството на вътрешните работи за жени, жертви на домашно насилие, каза адвокатката й Мария Джулия Маронджу, цитирана от АНСА.

Според АНСА, през 2020 г. униформени служители на пощенската служба са идентифицирали баща и син. За тях се твърди, че са качили фалшивите изображения в базиран в САЩ порно сайт, а данните са проследени до един от техните мобилни телефони.

По това време Мелони не беше още премиер, а председателка на партия "Италиански братя", припомня БТА.

Маронджу каза, че каквото и да е обезщетение ще бъде "символично". Тя каза, че се надява решението на Мелони да заведе дело да изпрати послание към жените, които са жертви на подобни злоупотреби, да не се страхуват да подават жалби, информира АНСА.