Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на етичната и дисциплинарната комисии към колегията сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител №1 Иван Гешев. Решението бе взето със седем гласа "за" по време на първото заседание на съдебните кадровици от колегията, след като шестима членове поискаха отстраняването на главния прокурор.

Заседанието, водено от Иван Гешев, започна със спор. Повод за това стана именно предложението на Калина Чапкънова (която е сред шестимата съдебни кадровици, внесли искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор), която поиска в дневния ред да бъде включена като допълнителна точка сигналът на Борислав Сарафов срещу Гешев. В сигнала се твърди, че главният прокурор е записал негламентирано Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия, който също е сред подписалите искането.

Според сигнала Гешев е нарушил член от Конституцията, записвайки негов разговор с колега. Молбата бе да се направи проверка и да се образува дисциплинарно производство. 

Повечето кадровици запазиха мълчание по време на заседанието. След 30 минути дебат те решиха да изпратят сигнала на Етичната и Дисциплинарната комисия. Решено бе също точката да стане първа в днешния дневен ред. 

Иван Гешев, от своя страна, поиска шестимата подали искането за предсрочно прекратяване мандата му, да си направят отвод при гледането на сигнала.

Заради изчерпване на дневния ред главният прокурор закри заседанието малко пред 14.30 часа. 

На 12 май Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова се подписаха под предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Снимка: БТА