Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва кандидатите за европейски делегирани прокурори. В началото на заседанието стана известно, че двама от осемте кандидати няма да участват в процедурата - следователят Бойко Атанасов не дойде на изслушването, а прокурорът от Софийска градска прокуратура Иван Кучиев е подал заявление, че се отказва.

По време на изслушването членовете на колегията задаваха въпроси на кандидатите за устройството на европейската прокуратура и функциите на европейските прокурори. Стана известно, че част от прокурорите не са внасяли и работили по изготвянето на обвинителен акт за икономически престъпления - злоупотреби със средства на ЕС.

Предстои процедурата да продължи днес следобед с изслушването на останалите трима кандидати. След това колегията ще проведе обсъждане и гласуване. На първата част от заседанието главният прокурор Иван Гешев не взе участие.

Снимка: БТА

Процедурата за избор на европрокурори беше обявена на 27 юли. В момента европрокурорите от България са девет души при предвидени десет. Преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.