Задържаният служител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР, който бе хванат да шофира автомобил под въздействието на наркотични вещества, първоначално се опитал да заблуди проверяващите го негови колеги на пътя, представяйки се за служител на Дирекция "Вътрешна сигурност". Това съобщи на брифинг Георги Иванов от Софийската районна прокуратура, цитиран от БТА.

Задържаният първоначално е посочил, че е полицейски служител от МВР, но е отказал да конкретизира от коя дирекция е. Опитал се е да въведе полицейските служители в заблуждение, че служител на друга дирекция - "Вътрешна сигурност", уточни прокурор Иванов.

Служителят на ГДБОП е спрян за проверка около 23:00 часа на 7 октомври на автомагистрала "Тракия", на отбивката на село Лозен, шофирайки лек автомобил след употреба на амфетамин, установен с "Дръг тест 5000". Водачът вече е с повдигнато обвинение.

Според свидетелските показания на полицейските служители, които са го спрели за проверка, той е бил в силно неадекватно състояние и е управлявал автомобила по начин, застрашаващ останалите участници в движението, обясни прокурор Георги Иванов.

За българската прокуратура няма никакво значение кой на каква позиция е, законите се прилагат еднакво за всички, увери той.

Прокурор Георги Иванов съобщи, че във вчерашното му дежурство са постъпили материали и за случай на водач на автомобил, задържан да шофира след употреба на алкохол, който също вече е с повдигнато обвинение.

И двамата са задържани за срок до 72 часа и предстои прокуратурата да поиска в понеделник съдът да наложи спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

"В качеството ми на дежурен прокурор във вчерашния ден ми бяха докладвани материалите по множество досъдебни производства. Едно от тях беше за български гражданин, който в автомобила си е транспортирал четирима мъже от марокански произход. Отказал е да спре за полицейска проверка и преследването му е продължило през няколко областни дирекции на различни структури на МВР. На територията на софийския Околовръстен път водачът на автомобила е реализирал леко пътно транспортно произшествие с полицейски автомобил на Второ районна управление. Въпреки това не е спрял и преследването му от полицейските служители е продължило на територията на столицата. Спрян е едва на кръстовището на бул. "Ломско шосе" с бул. "Бели Дунав"", обясни още прокурор Иванов, цитиран от БТА.

Той допълни, че на задържания водач му е повдигнато обвинение за неподчинение на орган на властта, както и обвинение за хулиганство при управление на автомобил. Той е задържан за срок до 72 часа, в момента се намира в следствения арест, а в понеделник предстои да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", уточни държавният обвинител.

Във вчерашния ден е имало подобен случай и с водач на лек автомобил, превозвал седем граждани на други държави, който също е катастрофирал, съобщи прокурор Георги Иванов. Той уточни, че към настоящия момент материалите по това досъдебно производство все още не са постъпили и предстои да бъдат докладвани на дежурния прокурор днес.