Служителят на ГДБОП, който беше спрян за проверка във видимо нетрезво състояние, шофирал под влиянието на амфетамин. Софийската районна прокуратура го е привлякла към наказателна отговорност  за шофиране след употреба на наркотични вещества, съобщиха от прокуратурата.

На 07.10.2022 г. около 23:00 часа на АМ "Тракия", на отбивката на село Лозен, обвиняемият Б.М. е шофирал лек автомобил след употреба на амфетамин, установен с "Дръг тест 5000".

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343Б, ал. 3 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание от 1 до 3 години "лишаване от свобода", уточняват от прокуратурата.

Предвид възможността Б.М. да се укрие или да извърши друго престъпление, дежурен прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

По-рано днес от МВР съобщиха, че през последното денонощие 9407 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване Закона за движението по пътищата.

Извършен е контрол на 11 774 водачи и пътници. Една от целите е да не бъдат на пътя водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.