Главният прокурор Иван Гешев внесе доклада за дейността на прокуратурата в периода януари-август 2020 г.

Да се отчита пред Народното събрание поискаха на няколко пъти депутати от левицата. Времето на отчета съвпада с началото на мандата на главния прокурор.

От 91 335 решени досъдебни производства - прекратени са 45 282. Спрени са други 25 232, от които 20 560 поради неразкриване на извършителя. Внесени в съда са 18 351 досъдебни производства.

Написаните обвинителни актове са 9991, като 5849 са приключили със споразумения.

От предадените на съд лица за същия период - 20 366 лица, което е 84,2%, са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт.

Оправданите лица, с влязъл в сила съдебен акт, са 1,9% от всички лица.

В съда са внесени 226 прокурорски акта и са предадени 283 лица.

От съда на прокуратурата са върнати 30 дела, образувани за корупционни престъпления, което съставлява 13,3% от внесените в съда прокурорски актове по този вид дела.

С влязъл в сила съдебен акт са осъдени и санкционирани 156 лица и са оправдани 22 лица. Тук най-вероятно са акциите срещу кметове на населени места, които през последните месеци бяха атакувани.

Специално място в доклада е отделено за законодателните инициативи, предприети чрез становища от Гешев.

Сред тях е посочено искането за тълкуване от Конституционния съд на имунитета на президента Румен Радев и дали прокурори могат да разследват обвинител №1 в държавата.

В доклада са изведени негативни и позитивни становища, като към последното е даден пример с предприетите промени в посока по-тежки наказания при причиняване на ПТП, ако деецът е употребил наркотици или алкохол.

В доклада си Иван Гешев е посочил и разследванията за корупция и организирана престъпност.

Обвинител №1 е отбелязал в документа акции и последвали разследвания като обвиненията на Васил Божков, изземването на колекцията му, разследването срещу Бобокови, незаконните сметища и незаконните строежи край морето.

Днес в 14.30 ч. правната комисия в Народното събрание ще разгледа доклада, очаква се обвинител № 1 да го представи лично (интересно е, че в документа няма препратки за сравнение към числата от предни години, каквато обичайно е практиката).

Кога отчетът ще бъде и в пленарната зала засега все още не е ясно. В предварителния дневен ред на Народното събрание за тази седмица такава точка за момента няма.

Докладът на главния прокурор Иван Гешев е 63 страници, целият може да бъде видян тук.