За мен искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев има политически привкус, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха предсрочното прекратяване на мандата на обвинител №1 заради заради тежко нарушение на служебните задължения.

Кадровиците визират довеждането от зам.-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров по указание на Гешев на израелски експерт на мястото на опита за атентат срещу главния прокурор. 

Бях част от екипа на проф. Янаки Стоилов, който поиска отстраняването на главния прокурор, припомни Демерджиев. Много притеснително е, ако политическите партии или част от тях имат такова влияние във Висшия съдебен съвет, че да могат да обезпечат различен резултат, коментира той.

"Ако съдебната реформа, която българите дълго чакат, се свежда до смяната на главния прокурор, това ще бъде много тъжно и ще бъде подмяна на тези очаквания и нуждата от съдебна реформа. Това не може да изчерпи съдебната реформа, много други неща трябва да се случат, да се заявят ясно и да се постигнат", отбеляза министърът на вътрешните работи.

Според него е много важен е въпросът кой ще замени главния прокурор и дали това няма да бъде подмяна на играчи от един и същи отбор.

"Много важно е защо се сменя в този момент обвинител №1. Ако главният прокурор искаше по някакъв начин да предотврати тези събития, трябваше да засили работата си по висящи досъдебни производства и по този начин да отнеме възможността на някои хора, на които трябваше все пак да бъдат повдигнати обвинения спрямо тях, сега да се саморазправят с него", каза още Иван Демерджиев.

Това бездействие на главния прокурор аз не го толерирам, но възниква въпросът дали има някаква връзка или дали той не е предприел някакво действие, което да притеснява някого, посочи той.