Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителния акт срещу Северин Красимиров за убийството на 30-годишната Виктория Маринова - административен директор на ТВН. Това съобщиха пред журналисти Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор и Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе.

Срещу Красимиров са повдигнати три обвинения - за блудство, за изнасилване и за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост. След престъплението 21-годишният младеж избяга в Германия, но бе задържан и екстрадиран у нас. Оттогава той е в ареста.

"Случаят от 6 октомври миналата година разтърси България не само с жестокостта, с която бе извършено това престъпление, но и с още един изключително неприятен факт на внушения, които бяха направени от определени кръгове - българи срещу българи, срещу българските институции и държава", каза още Арнаудова.

Внушения за това, че в България журналисти, които се борят срещу корупцията и извършват разследвания срещу корумпирани длъжностни лица, биват убивани. Този случай се оказа, че е чист криминален случай, заяви още говорителят на главния прокурор.

Георгиев обясни, че се касае за криминално престъпление, извършено по сексуални подбуди.

"Разпитани бяха над 30 свидетели, назначени и приети бяха над 15 експертизи, изисквахме множество документи, справки, получихме съдействие от прокуратурата и от полицейските служители в Германия и в крайна сметка, както добре знаете Северин Красимиров беше задържан десетина дни след извършване на престъплението", допълни окръжният прокурор на Русе.

Той каза още, че на досъдебното производство Северин Красимиров се признава за виновен и дава подробни обяснения. Освен с тях прокуратурата разполагала и с множество веществени и други доказателства. 

Установено било, че вечерта, преди убийството, Северин бил със свои приятели на празненство, където употребил алкохол. Под негово влияние в ранните часове на 6 октомври 2018 г. той тръгнал пеш към дома си. Тогава на мястото на престъплението - в района на кея, срещнал жертвата, изпитал сексуално влечение, за удовлетворението на което й нанесъл побой. От ударите, след извършените сексуални посегателства, Маринова починала.

Окръжният прокурор на Русе коментира, че няма доказателства Красимиров да е употребил наркотични вещества. Той бил сам при извършването на престъпленията. Заключението от назначената петорна комплексна съдебно-медицинска психологична и психиатрична експертиза на обвинения сочи, че Северин е вменяем и може да носи наказателна отговорност.

Прокурор Георгиев обясни, че е издадено постановление Северин Красимиров да бъде преместен от русенския арест в затвор, където да изчака насрочването на делото от съда.

За умишлено убийство законът предвижда най-тежките наказания, сред които и доживотен затвор без право на замяна.

Арнаудова коментира, че срещу внушенията и изказванията на определени кръгове от хора прокуратурата няма какво друго да направи освен да се мобилизира, да прояви максимален професионализъм и да събере всички доказателства, които да доведат до истината.

"Истинско възхищение изпитвам към екипа, който работи неуморно по разкриване на престъплението", заяви говорителят на главния прокурор.

Заради изключителен професионализъм от името на главния прокурор Арнаудова връчи грамота и "награден нож" на главния разследващ полицай от областната дирекция на МВР в Русе Добрин Харалампиев и на двамата наблюдаващи прокурори - окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев и прокурор Кремена Колицова.