Софийска градска прокуратура разпореди Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да извърши проверка на твърдения за санкционирани от ЕС, САЩ и Великобритания хора с имоти в България, както и за действието на неформални-паравоени структури на територията на страната, съобщиха от държавното обвинение.

Ще се проверява разпространената в множество различни български медии информация, че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната, че юридически лица, спрямо които също са наложени санкции, също са придобили недвижима собственост, както и във връзка с публикации за наличието на неформални-паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на Република България.

След приключването на проверката материалите ще бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Продължава и разследването за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс - "Престъпления против републиката" при осъществяване на дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка".

На 12.12.2022 г. е получен сигнал в държавното обвинение, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс - "Престъпления против републиката". В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка" е противодържавна.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На следващия ден наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

За резултатите и от двете проверки обществеността ще бъде информирана, допълват от държавното обвинение.