Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който вчера беше заснет в столичен ресторант в нарушение на домашния си арест, заяви, че той е минал за кратко през заведението, за да си вземе храна за вкъщи, след посещението при зъболекар, за което имал официално разрешение от съда. Заради отклонението от мярката прокуратурата поиска той отново да бъде върнат зад решетките

"Все пак той живее сам в София и трябва да се погрижи и за прехраната си. Гладен ли да стои? Спекулации са, че на масата има алкохол, чашите са пълни с вода", коментира Цветелина Нелова пред Нова телевизия.

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Тя добави, че дори по време на заседание по дело, докато съдебният състав почива, на обвиняемите е позволено да излизат и да се разхождат или да се хранят в близост до сградата на съда. В случая мъжът й бил на стоматолог до 18,30 часа и минал през ресторанта, който му бил на път. Стоял там десетина минути, когато дошли полицаи. Държали го около час, докато трае проверката и след това го пуснали и си тръгнали. 

Специалистите, изготвили експертизите за здравословното състояние на Чоков, са били назначени от съда, изтъкна тяпо повод съмненията, че експертизите, на базата на които той беше пуснат от ареста, не са достоверни. Прокуратурата започна проверка на тримата лекари, които са ги изготвили и които дори настояваха делото срещу него да спре, защото състоянието му е много тежко. Тогава той беше донесен в съдебната зала с болнична носилка.

Нелова обаче увери, че мъжът й наистина страда от много и сериозни заболявания, някои от които затрудняват дори стоенето му прав и щели да му останат за цял живот.

"За съжаление болестите ги има и те са установявани не веднъж и два пъти. Има документация, издавана от лекари в продължение на две години. Има обаче странна експертиза на основния свидетел, направена след две години с опипване и разговор с пациента. На базата на тази експертица Ценко беше осъден за нанасяне на тежка телесна повреда", подчерта Нелова, която живее в Галиче, където под  домашен арест е и един от синовете им - Мартин. 

Той е подсъдим заедно с баща си, който през май беше осъден на 4,5 години затвор за отвличане, побой и палеж. В края на септември Специализираният апелативен съд го пусна под домашен арест.