Това установила проверката на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, съобщи БТА.
Днес членовете на комисията изслушаха бившия председател на агенцията Петко Сертов заради разпит на осъдения сръбски гражданин Будимир Куйович, съобщи след заседанието ротационният председател на комисията Иван Костов.

Куйович е подвел прокуратурата и ДАНС в опит да постигне някакво разбирателство с прокуратурата за облекчаване на неговото положение. Измамил е, че е разполагал с информация. След това се е опитал да изфабрикува тази информация. Не е успял”, каза председателят на комисията. По думите му Куйович е опитал да състави инсинуация, че е платил една крупна сума пари на тогавашния главен секретар на МВР Валентин Петров, за да бъде освободен и да напусне България.
Не считаме, че трябва повече да се занимаваме с този случай, заяви Костов.

На заседанието днес е обсъждан и докладът на ДАНС за 2009 г., допълни Костов. Становището на комисията по доклада на този етап е критично, посочи той.
Критиките на комисията са насочени към рисковете и действията на ДАНС във връзка с възпирането, противодействието, превенцията на опасностите за националната сигурност. Там докладът не е на онова ниво, на което ние искаме да го видим, заяви още  Иван Костов, цитиран от "Фокус".