Вчера осъденият наркотрафикант се включи от затвора в ефира на bTV и потвърди скандалните си твърдения, че е плащал на Петров и бившия вътрешен министър Румен Петков, които са го карали да прави компромати срещу други полицейски шефове, за да му бъде намалена присъдата. Заради това Куйович беше наказан с 14 дни карцер. Прави се и проверка как се е сдобил с мобилен телефон, което е забранено зад решетките.
"Ние сме свидетели на скандални истории с този затворник - продавал наркотици в затвора, бил при по-добри условия", коментира днес Валентин Петров, цитиран от БГНЕС. Той за пореде път нарече абсурдни твърденията, че ми е плащал.
"Аз знам за този човек от 5 години, като ръководител на ГДБОП го изгоних от страната за производство и трафик на наркотици. Това беше в края на 2004 г. Трябваше да се предприемат мерки и аз изготвих такава заповед, съгласувана с тогавашния министър на МВР. Какво намесва името ми сега?", попита риторично ексглавният секретар.
"Неговата адвокатка е наясно с цялата история, но е ясно, че ще имат някаква защитна позиция. Но тя е нелепа и абсурдна. Самоличността на едно лице се сваля в едно разследване, както и по време на съда, така че твърденията на адвокатката са абсурдни. Когато го екстрадирахме от страната получихме всички данни и от сръбските служби. В периода на последните година-две той на два пъти сменя самоличността си, за съжаление с участието на служители на МВР, включително и с висши служители", добави Петров.
Той припомни случаите в Стара Загора и Разград, където бяха разследвани полицейски служители заради издадените документи на Куйович.
"Ако човек няма причини да сменя самоличността си, защо да го прави? Но на всички документи снимката е на Куйович", коментира още бившият полицейски шеф.
Според Петров обвиненията към него и Румен Петков са, защото той, като шеф на ГДБОП, е създал проблеми на Куйович.
"Той се връща през 2006 г. и вместо досъдебното производство да се осъществи в Свиленград, където е извършено престъплението, то става в София, на което се противопоставих, защото това бяха "простотии и грешки. После спрях участието му в Разград, а в края на декември 2007 г. участвах в неговото повторно залавяне и последвалата присъда. Разбираемо е защо не ме обича. Аз неколкократно съм казвал и давал показания, че колеги са покровителствали Куйович, има и грешки на служители на МВР, като немарливост и подценяване на случая, има наказани такива служители. Във всички случаи този юнак продължава да се ползва с благоволението не само на колеги от МВР, но и на други служби", заяви още Валентин Петров.
Той обаче е убеден, че от МВР, ДАНС и прокуратурата ще проучат цялата разработка по случая.
"Той е само малка част от провокацията в МВР. Това беше в интерес на кръгове от БСП, които са имали лоши отношения с Румен Петков. Това обслужваше и други партии. Това, което се разиграва сега, не е само организирано от адвокатката на Куйович и самия него. Увереността, с която говори, показва това, а и той е готов на всичко, за да му се намали присъдата", убеден е бившият главен секретар на МВР.